Емдік тамақтану

Ашық сабақтар
Емдік тамақтану

Мақала авторы: Матанова Меруерт Капбасовна
Жұмыс орны: Павлодар мемлекеттік технологиялық колледжі
Лауазымы: Арнайы пән оқытушысы
Порталға жариялану мерзімі: 29.03.2016


Сабақ жоспары №22

Қазір бой жарыстыратын заман емес,
ой жарыстыратын заман.
Н.Ә. Назарбаев

Пән: Микробиология, санитария және гигиена негіздері
Топ:
Күні:
Сабақтың тақырыбы: Емдік тамақтану
Сабақтың мақсаты
Білімділік: Емдік тамақтану туралы білімдерін молайту, диета түрлері туралы мағлұмат алу
Дамытушылық:Оқушылардың сыни тұрғыдан ойлана білуін, оқу қабілеттерін, білім-білік, таным ерекшеліктерін арттыру
Тәрбиелік: Пәнге, тақырыпқа деген қызығушылығын арттыру, Әрбір істі саналы түрде орындауға тәрбиелеу.
Сабақтың типі:жаңа тақырыпты игеру
Сабақтың түрі: аралас сабақ
Мазмұнын жеткізу бойынша оқыту әдістері: сөздік, тәжірибелік, көрнекілік
Тәрбиелеу әдістері: сананы қалыптастыру әдістері,мінез құлықты қалыптастыру әдістері, сезімді қалыптастыру әдістері
Оқу қызметінің ұйымдастыру формалары: топтық, жеке дара
Сабақтың қамтамасыз етілуі: тарату материалдары, оқулық

Сабақтың барысы
Бағдарлану – мотивациялық блок
Психологиялық бағыт
а) Сабаққа қатысып отырған оқушыларды ұйымдастыру.
ә) Оқу-құралдарын түгендеу, реттеу.
б) Олардыңкөңіл-күйіне, денсаулығына баса назараудару.
Үйтапсырмасын тексеру.(10мин)

Сабақтың тақырыбына шығу
Видео көрсету (1 мин)
)Ал сіздер видео арқылы бүгінгі сабағымыздың тақырыбын атай аласыңдарма?
Ия, сонымен бүгінгі тақырып «Емдік тамақтану»
Тақырыбымызды дәптерге жазамыз.
Оқу мақсатын қою
Кластер толтыру. Оқушылар ақ қағазға тақырып бойынша кластер толтырады.
( 2 мин)

Операциялық танымдық блогы
Жаңа тақырыпты игеру.
Топпен жұмыс. «Зигзаг» әдісі
Оқушылар берілген пішіндерден қалағанын таңдап алады. Сол пішін түсі бойынша отырады. (20 мин)
Дәріс мәтіні.
Пішін бойынша ауысу. Ақпаратпен алмасу. (15 мин)

Жаңа тақырыпты бекіту. «Фишбоун» әдісі (15 мин)

Мұнда балық қаңқасы бейнесі көрсетілген, басы мәселе, сүйегі шығу жолы, құйрығы қорытынды.

«Ми шабуылы» әдісі.(10 мин)
Берілген логикалық сұрақтарға әр топ жауап жазады.
1) Науқас адам туберкулез ауыруымен және өкпе ірінімен ұзақ ауырды, біраз уақыттан соң ауру біраз жазыла бастады. Осы кезде қандай диета қолданған дұрыс?
2) Тамақ рационында көмірсу мен май мөлшері шектелді, қант орнына сорбит пен ксилит ұсынылды. Бал, қайнатпа, жүзім, інжір және қарбызды пайдалануға тыйым салынды. Бұл қандай ауру және қандай диета ұстаған дұрыс деп ойлайсыңдар?
3) Тамақ рационында көмірсу мен май мөлшері шектелді, қант орнына сорбит пен ксилит ұсынылды. Бал, қайнатпа, жүзім, інжір және қарбызды пайдалануға тыйым салынды. Бұл қандай ауру және қандай диета ұстаған дұрыс деп ойлайсыңдар?
4) Тамақ рационында көмірсу мен май мөлшері шектелді, қант орнына сорбит пен ксилит ұсынылды. Бал, қайнатпа, жүзім, інжір және қарбызды пайдалануға тыйым салынды. Бұл қандай ауру және қандай диета ұстаған дұрыс деп ойлайсыңдар?

Рефлексия бақылау блогы
Нәтижелерді жинақтап, қорытындылау.

(My Test) Тест орындау. Оқушылар (5мин)

Кластерді жалғастырып толтыру.(5 мин)

Үй тапсырмасы. Емдік тамақтану бойынша таныстырылым жасап келу.

Қолданылған әдебиеттер

1. Күзембаев Қ. Тамақ өнімдерін тану.Астана 2010
2. Лесова Т . Х. Макажанова, С. А. Надирова. Тағам жəне биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық
негіздері: Оқулық. Алматы, 2013. 272 бет
3. Мудрецова-Висс К. А. Микробиология, санитария и гигиена. –
Владивосток. 1997.

Конкурстар мен олимпиадалар - https://talimger.kz

Республикалық қашықтық олимпиадалар — http://clever.zti.kz

Республикалық конкурстар, курстар, конференциялар мен олимпиадалар — https://ukz.kz

Конкурстар, конференциялар және олимпиадалар — https://tarim.kz

Халықаралық семинарлар, олимпиадалар мен конкурстар — https://mriks.ru

Халықаралық педагогтар ассоциациясы - https://iae.su

Атаулы ертегілер - https://hansunqar.kz