Ас қорыту мүшелері

Бастауыш сынып
Ас қорыту мүшелері

Мақала авторы: Байбатырова Назым Серикболатовна
Жұмыс орны: "Топқайың орта мектебі" КММ
Лауазымы: ІІ санатты бастауыш сынып мұғалімі
Порталға жариялану мерзімі: 25.10.2016


Пәннің аты  дүниетану

Уақыты:

Сабақ №
Сабақтың атауы: Ас қорыту жолы және астың қорытылып сіңуі.Тамақтану гигиенасы
Мақсаты
1) Білімділік: Астың адам өміріндегі маңыздылығы, адам ағзасындағы астың қорытылып сіңілуіне қатысты мүшелер олардың атқаратын жұмысы туралы ұғым беру. оқушыларға тамақтануды тиімді ұйымдастыруды, тамақтану ретін, ішек – қарын аурулары туралы ақпараттар беру.
2) Дамытушылық: Оқушылардың дүниетанымдарын кеңейту, таным белсенділіктерін арттыру, ой-өрісін дамыту.
3) Тәрбиелік: Оқушыларды өзара түсіністікке, сыйластыққа, ұжымшылдыққа, салауатты өмір салтын қалыптастыруға санитарлық гигиеналық талаптарды орындауға тәрбиелеу.
Психологиялық ахуал
Іш ауырса,тіс ауырса, (қимылмен көрсетеді)
Анам дәрі береді.( бір біріне қол созады)
Барлық ана,барлық бала,
Оны жақсы көреді.(бір бірін құшақтайды)

Оқушылар шеңберде жиналып,мұғаліммен бірге бүгінгі сабаққа сәттілік тілейді.
Оқушыларды топқа бөлемін.
Тыныс алумүшелері мен қаңқа бөліктері атаулары жазылған қағаздарды таңдап топқа бөлінеді.
Қызығушылықты ояту
Мағынаны тану

Сабақтың тақырыбын ас қорыту мүшелері бейнеленген суреттер беру арқылы тапқызамын.
• Бұл мүшелер қалай аталады?
• Адамға не үшін керек?
-Балалар енді біз бүгін одан әрі адам ағзасы туралы білімімізді толықтырамыз.
Жаңа сабақ бастамас бұрын өткенге шолу жасайық
Үй тапсырмасын тексеру
Сигналды карточкалар арқылы бағалайды.
Сұрақтар:
1. Тыныс алу мүшелерін ата.
2. Адам қандай ауамен тыныс алады?
3. Тыныс алу гигиенасы.

Топтарға тапсырма
1-топ, тыныс жолы ретімен орналастыр.
1. Кеңірдек
2. Өкпе
3. Мұрын қуысы
4. Кеңірдекше
2-топ, тыныс алғанда
1. Оттегінің бірінші өкпеге баруы
2. Көкірек көтеріледі
3. Оттегі қанға араласады
4. Өкпе ұлғаяды
5. Оттегі қан тамырларына араласып денеге тарайды
Жаңа сабақ
Бүгінгі сабағымыздың тақырыбы: Ас қорыту жолы және астың қорытылып сіңуі. Тамақтану гигиенасы (тақырып тақтаға жазылады)
Балалар біз алдыңғы сабағымызда қан қоректік заттарды тағамнан алатынын білдік. Енді қан оларды қандай күйде, қалай алатынын талқылайық (сұрақ-жауап, ой қозғау).
Топтарға тапсырма берілген сурет бойынша астың денеге таралу жолын ретімен жазғызамын.
Өтілетін жаңа материал болғандықтан қалай жазды солай қабылдаймын.
1. Ауыз
2. Өңеш
3. Жұтқыншақ
4. Асқазан
5. Ішек
6. Бауыр
7. Ұйқы безінен бөлінетін сөл арқылы,
8. Қорытылған сұйық ерімтал күйде
9. Ащы ішек қабырғаларынан қанға өтеді.
10. Ол қани тамырларымен дененің барлық
11. Мүшелерін қоректендіреді.
12. Қорытылмаған ас тік ішек арқылы сыртқа шығарылады.
Кітаппен жұмыс.
Оқулықтағы жаңа материалды әр топтан бір оқушыға дауыстап оқыту.
Топта асқорыту жолын қайта сызғызып қателерін түзету.

Сергіту сәті

Ой сергітеді,шашағандары
басылады
Ой толғаныс

Ас қорыту мүшелерінің маңызы
Асқазанның атқаратын негізгі қызметі
Тамақтану гигиенасы туралы не білеміз?
Сонымен балалар бүгінгі сабақта тамақтану – ағзаның өсіп дамуы мен тіршілік әрекеті үшін ең маңызды жағдай екенін түсіндік
Үйге тапсырма Мазмұндау. Оқушының бір күндік ас мәзірін құрау. Күнделіктеріне жазып беремін
Бағалау. Бағалау парақшасын толтырады.
Кері байланыс Смайликтерді өзі қалаған нұсқаға жабыстырады

Конкурстар мен олимпиадалар - https://talimger.kz

Республикалық қашықтық олимпиадалар — http://clever.zti.kz

Республикалық конкурстар, курстар, конференциялар мен олимпиадалар — https://ukz.kz

Конкурстар, конференциялар және олимпиадалар — https://tarim.kz

Халықаралық семинарлар, олимпиадалар мен конкурстар — https://mriks.ru

Халықаралық педагогтар ассоциациясы - https://iae.su

Атаулы ертегілер - https://hansunqar.kz